Fibromyalgie is een aandoening die gepaard gaat met pijn, stijfheid en vermoeidheid. De klachten treden op in het hele lichaam en niet per definitie alleen in de gewrichten. Deze klachten kunnen behoorlijk hevig zijn en iemands leven beheersen.

Fibro betekent bindweefsel, Myo betekent spierweefsel en Algie betekent pijn. Pijnlijk bind- en spierweefsel dus.

Oorzaken

Het is niet bekend hoe fibromyalgie ontstaat. De pijnklachten gaan veelal samen met vermoeidheid en slecht slapen. Ook symptomen van stijfheid, hoofdpijn, darmklachten en concentratie- en geheugenstoornissen komen bij fibromyalgie voor.

 Wat te doen?

Door minder belasting en inspanning kan de algehele conditie verslechteren. Het is dus belangrijk dat het bewegingsapparaat en het orgaanstelstel goed blijven functioneren. Dit om ervoor te zorgen dat afvalstoffen snel en optimaal afgevoerd worden en voedingsstoffen goed worden opgenomen.

Chi Neng Qigong, dé yoga uit China, versterkt het immuunsysteem en stimuleert de doorbloeding. Een diepe ademhaling zorgt voor een goede massage van de buikorganen. Chi Neng Qigong vergroot het uithoudingsvermogen, de flexibiliteit en concentratie.

Bij fibromyalgie is het belangrijk de doorbloeding zo optimaal mogelijk te houden om meer klachten te voorkomen. Beweeg!

Verder is het van groot belang om de juiste voeding binnen te krijgen, genoeg vitaminen en mineralen en niet te veel suikers.

Zie fybromyalgie als een signaal van je lichaam en je geest!

Wil jij kennis maken met deze Chinese bewegingsleer? Vraag dan een gratis proefles aan of kom naar de kennismakingsworkshop voor beginners op 1 december a.s. van 09.30 tot 13.00 uur.

Hartelijke groet,

Francis van Wanrooy – van Hees
www.pzaken.nl
T: 0629351414